Maja Milosavljević

Maja Milosavljević

Otkud Vi u prosveti?

Rođena sam prekoputa Učiteljskog fakulteta, živela prekoputa svoje osnovne škole, krstio me je čovek koji je po vokaciji učitelj, kao dete me je čuvala baka koja je bila učiteljica. Kao i svaka tvrdoglava tinejdžerka, nisam čitala znakove pored puta, već sam pošla put medicine. Po završetku srednje škole, ipak sam pošla svom pozivu. Mislila sam da učitelji mogu promeniti svet. I sad to mislim. Volim decu i dopada mi se ideja da mi stvaramo budućnost. Uživam u energiji i kreativnosti koju nosi ovaj poziv.

Otkud Vi u OKC-u?

Odlučila sam da svoje porodiljsko odsustvo iskoristim na pravi način – prijavim se na 9 seminara koji su u ponudi OKC-a. Prijatna žena iz administracije mi objasni da je to nemoguće i da njihovi seminari nisu šala, već ozbiljna nauka. Pomislim na naše standardne seminare i predavanja i ubeđena sam kako mi samo “prodaje priču”. Uplatim kotizaciju za tri seminara i “spadnem s nogu” od posla (ko me je terao da odaberem 2 od 3 najzahtevnija seminara). Od tad više ništa nije isto. Oduševljena sam seminarima, želim sve više, želim da odslušam svih 40 seminara, želim da ih primenim u praksi sve i odmah. I tada se stvorila slika o OKC-u kao kući u kojoj se rađaju i rastu pravi, korisni seminari, koje moderiraju ljubazni i stručni ljudi, voljni da podele svoja znanja i iskustva i čiji deo bih jednog dana volela da budem. Želja mi se ostvarila. Kolega Vujadin je imao fantastičnu prezentaciju svog “Escape Classrooma” na jednoj od konferencija, stupila sam s njim u kontakt, sklopili smo saradnju i uspešno prošli stroge kriterijume OKC tima, a samim tim i postali deo istog.

A zašto baš “Escape Classroom” kao tema online seminara?

Digitalizacija nas više ne čeka. Pitanje je da li želimo da stvaramo svoje digitalne projekte i da idemo u korak s vremenom ili želimo da se vratimo u kameno doba i jašemo dinosauruse, očekujući da će se učenici oduševiti otkrićem vatre.

Šta je za Vas lična sreća?

Moja deca, moj brak, moj život, prožet prijateljstvom, začinjen ljubavlju prema ljudima, životinjama, knjigama, prirodi i putovanjima.

A uspeh u profesiji kojom se bavite?

Činjenica da me se učenici rado sete, da me i njihovi roditelji rado pozovu, da sam im bila i postala uzor i uspela da utičem na njihov način razmišljanja i ponašanja, podstičući ih da prvo budu dobra deca i dobri ljudi, pa tek onda odlikaši.

Slobodno vreme, neki hobi…

Dekupaž, heklanje u pokušaju, sportske aktivnosti i neizostavno čitanje knjiga.