Način rada na seminarima

Razlika između internet seminara i seminara u učionici je velika. Možemo, ali ne želimo da kažemo koji način rada je bolji. Neko više voli putovanja, hotele, konferencijske sale, učionice ili amfiteatre, seminar u trajanju od dva ili tri dana i gotovo. Sa druge strane, organizacija internet edukcije ne sadrži putovanja, usluge hotela i prostora za učenje – sve je u organizaciji učesnika, traje malo duže i zahteva više aktivnosti od strane učesnika.

Seminari OKC-a, realizuju se na sistemu za učenje Moodle, koji je maksimalno prilagođen učesnicima i ne zahteva veliko poznavanje korišćenja računara. Za osnovno korišćenje sistema, dovoljno je poznavati rad na internetu pomoću programa internet pregledača (Google Chrome, Firefox Mozilla, Opera, Internet Explorer ili Safari). Za korišćenje naprednih opcija, odnosno zadataka, na seminaru se nalaze detaljna uputstva. Pored znanja koja učesnici steknu iz samog sadržaja seminara, oni i te kako unapređuju i svoje veštine korišćenja računara i interneta.

Za rad na internet seminaru potrebna Vam je lična imejl adresa i pristup internetu. Seminaru možete pristupati sa bilo kog mesta i sa bilo kog uređaja (računar, tablet, pametni telefon), kad god Vama odgovara.

Ovo ne znači da seminaru možete pristupiti samo na 2 sata poslednjeg dana i sve traženo odraditi, ali svakako imate veliku slobodu u raspoređivanju vremena koje ćete provesti na seminaru.

Iako je seminaru moguće pristupiti i sa telefona i tako pratiti postavljene lekcije, najveći deo zadataka na seminarima potrebno je raditi na računaru.

Svaki seminar je podeljen na teme koje sadrže radionice, zadatke, testove … koje treba da rešite do određenog roka. Ti rokovi se poklapaju sa završetkom teme, što znači da treba da pristupite seminaru najmanje jednom u toku trajanja jedne teme.

Nakon prijave na seminar i povratne informacije o datumu početka seminara, administracija će Vam poslati korisničko ime i lozinku na imejl adresu sa kojom ste se prijavili. Veoma je važno da se na seminar prijavite samo sa jednom imejl adresom, kako ne bi došlo do zabune. Takođe je važno i da se prijavite pod onim imenom i prezimenom koje će po završetku seminara pisati na sertifikatu (ovo se posebno odnosi na koleginice koje koriste i devojačko i venčano prezime). Seminaru ne morate pristupiti odmah nakon otvaranja (uglavnom se seminar otvara u ponoć), ali je preporučljivo da se uključite u prva dva-tri dana.

VAŽNO:

Pošto se svi seminari OKC-a odvijaju preko interneta, trebalo bi da u vreme pohađanja naših seminara češće proveravate svoj imejl (onaj koji ste koristili za prijavu na seminar), jer se sve važne informacije o seminaru šalju i na imejlove učesnika seminara.

Svaki seminar ima svoje uslove za uspešnu realizaciju.

Rad na sistemu za učenje Moodle, odnosno na platformi na kojoj se kreira većina internet seminara, nije uopšte komplikovan i težak. Ovaj sistem je tako konstruisan da učesnici seminara ništa ne mogu da ”pokvare”. Njihov nivo rada je ograničen, tako da slobodno možete istraživati svaki detalj na seminaru. Administratori sistema imaju veći pristup i oni kontrolišu rad, tako da se njima možete obratiti kad god nešto ne funkcioniše.

Izgled seminara, odnosno dizajn sistema, može biti različit od seminara do seminara, jer izgled takođe određuje instrukcioni dizajner. Ono što je zajedničko za većinu seminara je raspored osnovnih blokova na stranici seminara.

Detaljnije o tome kako se radi na onlajn seminaru pogledajte u sledećem videu: