Zlatica Gerov

Zlatica Gerov

Kojom profesijom ste zamišljali da ćete se baviti  dok ste sedeli u školskoj klupi?

U osnovnoj školi sam maštala o učiteljskom pozivu. Kasnije, u srednjoj, ljubav ka matematici usmerila me je na njenu primenu. Tako završih na mašinskom fakultetu u Nišu.

Da li ste našli sebe na izabranom fakultetu?

Naravno, sama sam birala i izabrala šta volim. A kada volim, radim svim srcem. Tako sam diplomirala godinu dana pre roka.

Otkud onda Vi u prosveti?

Kao što rekoh, bitno je izabrati ono što volite. Kako u fabrici nisam dobila radno mesto sa mojim usmerenjem, već su mi ponudili drugi posao, vratila sam se svojoj ljubavi iz osnovne škole – učiteljskom pozivu. Kao diplomirani inženjer mašinstva, odmah nakon diplomiranja 1989. sam zasnovala radni odnos kao nastavnik stručnih predmeta u Tehničkoj školi u Knjaževcu. Tada nisam ni sanjala kako će to izazovno biti.

Zašto izazovno?

Ah, izazovno u vidu “sveznajućih” generacija kojima nastavnik nije jedini izvor znanja i informacija, pored TV-a sa par kanala (kako je to nekada bilo).

Kakav ste nastavnik?

Mislim da o tome govori podatak da sam stekla zvanje pedagoškog savetnika. Ali, najbolji odgovor na ovo pitanje daju moji učenici. Sigurno da ima različitih odgovora, a ja ću citirati deo  poruke koju sam prošle jeseni dobila na fejsbuku:

“Poštovana profesorka, Moram da Vam se pohvalim. Ovih dana mi je pošlo za rukom da dobijem posao nastavnika u Tehničkoj školi. Prvo sam pomislila na Vas kada su mi javili da sam dobila posao. Setila sam se koliko sam volela Vaš način rada i videla Vas kao uzor i nadam se da ću postići bar deo…”

Slobodno vreme – znate li šta je i kako ga provodite?

Uz dobar plan, naravno da postoji i slobodno vreme. Provodim ga sa porodicom najviše, ali i sa prijateljima. Obožavam putovanja i prirodu.

Moto koji Vas pokreće u radu?

Svako ko radi sa decom manje popularnih struka zna koliko ima teškoća sa kojima se svakodnevno susrećemo (motivisanost za rad, porodične situacije…). Ali, ako maker jednom takvom detetu napravim pozitivnu promenu u životu, veliki je pomak. Sa druge strane, podstrek mi daju i učenici koji su zainteresovani za rad i što bolji uspeh. Pokreće me i sve veći broj mladih kolega punih entuzijazma, željnih podrške… A sama ću biti uspešnija ukoliko pomognem drugima da budu još uspešniji. „Bez vas možda nikada ne bih shvatio koliko vredim i da ja mogu sve što poželim“ – jedna je od mnogobrojnih poruka mojih bivših učenika. Eto, to me pokreće.

Otkuda u ulozi moderatora na seminaru?

Oduvek sam volela da podučavam. Spremna sam uvek da pomognem, znajući kako je nastavnicima nepedagoških struka kada uđu u prosvetarski posao i suoče se sa svim tim pojmovima: planovi, pripreme, metode, ishodi, ciljevi… Ponosna sam što radim u jednom posebnom i veoma nesebičnom kolektivu u kome su interne obuke deo svakodnevice u školi koja je od 2008. u Programu reforme srednjeg stručnog obrazovanja. Uživam da podučavam – zato sam nastavnik, ali uživam i da učim – da bih bila što bolji nastavnik.

Volite li to što radite?

Moj posao – to je moj život. Obožavam ga.