Ranka Hrvaćanin

Ranka Hrvaćanin

Ko ste Vi?

Na ovo pitanje i mudraci ćute. Mislim da sam dete.

Odrastala sam između evropske metropole i balkanske mahale. Prošla puno obrta na životnom putu, koji su delovali nelogično, međutim, život ima svoje planove. Mene je brusio i spremao za rad sa decom. Udružujem fotografsko iskustvo i pedagoški rad (koji me dodatno oblikuje i gradi u odgovornu osobu). U Školi za dizajn sam od 2000. godine kao pomoćni nastavnik na predmetu fotografija.

Šta Vas drži u školi?

Kad budem znala odgovor verovatno ću menjati posao. Ljubav prema deci. Rezultati njihovih uspeha –  ima ih mnogo na takmičenjima najvišeg ranga. Čudna je to magija.

Otkud Vi u OKC-u?

OKC sam upoznala kao polaznik i uvidela da sadrži i nudi sve ono što je potrebno čoveku da razvija i oblikuje svoju inspiraciju, kreativnost, inventivnost, inovativnost, slobodu i nezavisnost. Pravo je mesto za ljude koji bi da nešto kažu, a ne nalaze odgovarajući kanal. Pripadnost OKC-u doživljavam kao veliki uspeh.

U kom pravcu idu Vaša interesovanja?

Sve što je povezano sa onim što ja zovem „ples mašte“: fotografija, komunikacija, dizajn, psihologija, mitologija, ekologija, biografije uspešnih. Ubeđenja sam da je uspešna komunikacija temelj svakog progresa. Verujem da preporod društva treba početi od kreiranja pozitivnog stava.

Hoćete li otkriti svoje slabosti?

Auuuuu… imam ih mnogo…  Priznajem osetljivost, sklonost odlaganju, prespavati jutro, „bančiti“ sa kolegama, IT mi izmiče. Od onih sam koji svesno krše “pravila” jer sam se izveštila u “popravkama”. Ne preporučujem drugima takvo ponašanje. 

A kako bi na to pitanje odgovorili Vaši prijatelji?

Oni u prvom krugu misle da sam pouzdana, pa ih slabosti ne dotiču. Ostali (koji me nedovoljno poznaju) kažu da sam “borac”, “mudrica” (auu… ha,ha,ha… stidim se… dosta je).

Šta smatrate obavezom?

Pokazati zahvalnost i opravdati poverenje za uloge koje mi je život dodelio (ima ih mnogo).

Šta volite?

Slobodno vreme, razumevanje, saradnju, harmoniju, decu, knjige, fotografiju, Dunav…

Šta Vas plaši?

Agresivnost i zlo.

Šta planirate u bližoj budućnosti?

Isto. Učenje i napredak. Pružanje pomoći i podrške drugima. Navešću citat koji je možda definicija nastavnika: „Mnogo sam naučio od mojih učitelja, više od mojih kolega, a najviše od mojih učenika“, Maimonides, intelektualac druge polovine XII veka.