Elena Spasić Mitranović

Elena Spasić Mitranović

Otkud Vi u prosveti? Ovaj posao je našao Vas ili ste Vi njega?

Nikada nisam zamišljala sebe kao nastavnicu, recimo da je sticaj okolnosti doveo do, evo, više od deset godina rada u školi. U međuvremenu se izdešavalo toliko toga, i na profesionalnom i na ličnom planu. Mnogo se učilo, radilo, putovalo… mnogo projekata, seminara, interesantniih ljudi … zaista uzbudljiv i lep period.

Omiljene teme iz ekonomske struke?

Oduševljena sam preduzetništvom i volim preduzetničke teme i kreativnost, inovativnost… upotrebu mašte koju oni donose. Zato se trudim da razmišljam “out of the box”, da budem otvorena za drugačija razmišljanja, da ne gledam usko i sa samo jednog aspekta… To ponekad i nije lako, treba raditi na sebi i stalno učiti…

Neki hobi?

Ja sam od onih koji vole kompjutere i internet. Pratim razne sajtove i blogove, kako one iz struke tako i one druge – muzičke, filmske sajtove, modne ili DIY blogove. Na kakve divne, kreativne ljude se može naići!
Međutim, ne volim ni da sam potpuno posvećena tom virtuelnom svetu. Obožavam prirodu, šetnje, vožnju bicikla, a sada je aktuelan i aerobik.

Šta je za vas uspešan dan?

Posao nam je takav da na kraju dana ne možemo reći “Eto, napravih danas dve kvalitetne stolice/torte/pegle…!” ili “Danas sam prodao tri kompjutera/knjige/..!” ili “Izlečio sam pet pacijenata!” i slično. Mi nemamo taj “opipljivi” rezultat ali, kada završimo radni dan lepo je osetiti zadovoljstvo zbog dobrih diskusija koje smo vodili na času, osećaja da smo ostvarili povezanost sa učenicima, da smo ih podstakli na razmišljanje ili na pozitivnu promenu u mišljenju… Upravo to čini jedan uspešan dan.
Ako tome dodamo i neko druženje sa dragim ljudima, po mogućstvu u prirodi – to je pun pogodak!

A šta je savršen završetak dana?

Ja mnogo volim da čitam! U detinjstvu sam bila razočarana zbog činjenice da neću moći da pročitam SVE knjige koje postoje. Sada sam skromnija i uvek imam neku knjigu “za pred spavanje“. Opuštanje uz neku dobru knjigu je idealan završetak dana!

Najveći poslovni uspeh?

Bilo je dosta trenutaka koje bih izdvojila, ali recimo da mi je to što sam bila autor zadataka koji su se našli na maturskom ispitu za poslovnog adminstratora jedan od bitnih.
A, započet pre nekoliko godina i još uvek aktuelni rad u OKC-u smatram i poslovnim i privatnim uspehom. Pored vrlo posećenih i, prema učesnicima, kvalitetnih seminara, rad sa OKC-ekipom podrazumeva mnogo dobre energije i lepih trenutaka. Radujem se što sam deo te priče jer je sve rezultiralo i mojim napredovanjem, mnogo toga sam naučila i usavršila sebe.

Omiljeni citat?

Neka to bude uvek aktuelni Aristotelov citat koji sam pročitala na početku knjige “Emocionalna inteligencija” (Danijel Goleman):

“Svako se može razljutiti – to je lako. Ali, naljutiti se na
pravu osobu, u pravoj meri, u pravo vreme, zbog valjanog
razloga i na pravi način – to nije lako.”
(Aristotel, Nikomahova etika)