ProgramIgranje - programiranje igre i igranje programiranjem

Broj u katalogu: 109

Broj bodova: 24

Cena: 28 eura

 • Nastavnicima razredne nastave
 • Nastavnicima tehničkog i informatičkog obrazovanja
 • Nastavnicima informatike u osnovnim školama
 • Nastavnicima matematike i fizike
 • Nastavnicima računarstva i informatike u gimnazijama i srednjim stručnim školama
 • Nastavnicima programiranja
 • Nastavnicima tehnike i tehnologije

Svim nastavnicima koji žele da koriste i razviju algoritamski način razmišljanja kod svojih učenika.

Da li vi imate sličan problem?

Svedoci smo ubrzanog razvoja tehnike i tehnologije, sve manje logičkog razmišljanja od strane učenika. Da bi učenik ali i nastavnik napredovao u današnjem svetu, mora da razmišlja logično da razvije algoritamski način razmišljanja i da bude usmeren ka tehnici, računarima, programiranju. Dakle, mora da nauči kako da kaže računaru šta da radi. U korišćenju tehnike jasno se uočava razlika uma odraslog čoveka i dečijeg uma. Dete gradi svoja znanja ni iz čega, kreativnije je od odraslog čoveka. Zato mi kao društvo treba ozbiljno da shvatimo dete i idemo u korak sa vremenom i razvojem tehnike i tehnologije. To podrazumeva naše konstantno usavršavanje.

Kako rešiti ovaj problem?

Na ovom seminaru steći ćete znanja i veštine potrebne za korišćenje igrolikih programskih alata u nastavi, naučićete da kreirate jednostavne programe za upotrebu u nastavi koristeći programski alat Scratch. Generacije koje dolaze za nama nailaze na sve složenije i teže probleme. Koristeći se ovim programskim alatima, u mnogome ćete učenicima olakšati nastavu i na kreativniji i zanimljiviji način, pomoći u rešavanju mnogih problema kako iz oblasti informatike, tako i iz drugih školskih predmeta.

 1. Svet programiranja – Razvoj programiranja, algoritamski način razmišljanja, programiranje pomoću blokova;
 2. Prvi koraci u Scratch-u – Osnove veb-servisa za vizualno programiranje, kreiranje profila, podešavanje profila;
 3. Radno okruženje i osnovni elementu u Scratch-u– Rad sa likovima i pozornicama, manipulacija likovima, animacije, ubacivanje zvuka;
 4. Kreiranje programa – Programiranje likova, algoritmi, interakcija i uslovljeno ponašanje.

Marija Rafajlović Stojković

Diplomirani profesor matematika od 2002. godine i magistar matematičkih nauka od 2011. godine. Trenutno nastavnik matematike u OŠ „Treći kragujevački bataljon“. Na PMF-u u Kragujevcu angažovana za rad u „Matematičkoj radionici“ na tri godine. Od šk. 2007/2008. godine radi kao istraživač – pripravnik za užu naučnu oblast Geometrija na Institutu za matematiku i informatiku, mentor u Centru za talente Kragujevac.

Miloš Milosavljević

Profesor tehničkog obrazovanja, doktorand na Fakultetu inženjerskih nauka, realizator obuka u organizaciji Društva informatičara Srbije i ZUOV-a, evaluator udžbenika za informatiku i računarstvo za peti razred. Sve ovo postiže zahvaljujući biciklizmu, planinarenju i naravno učenju.

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Nakon ovog seminara znaćete da koristite igrolike programske alate, moći ćete da izradite animacije i jednostavne programe i da koristite veb servis Scratch u nastavi.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale alate neophodne za kreiranje projektne nastave dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Nisu potrebna velika predznanja, potrebno je da poznajete osnove korišćenja računara, interneta i imejl naloga. Sve ostalo je lako naučiti na samom seminaru.

Pronađite još OKC seminara