Osnove računarske pismenosti

Neakreditovan seminar

Broj bodova: 26

Cena: 13 eura

  • Onima koji smatraju da su računari višak, da mogu da rade i bez njih
  • Onima koji znaju da pošalju imejl ili da otkucaju pripremu za čas
  • Onima koji su najčešće zaduženi da ‘pakuju’ godišnji plan, razne izveštaje, zapisnike, koji sakupljaju podatke iz obrazaca o uspehu u eksel tabelu
  • Onima koji misle da sve ovo znaju

„Pa, da li je moguće da nama, prosvetnim radnicima, treba ovakav seminar?“

Većina vas koji ovo čitate zamisliće se i postaviti isto ovo pitanje. Nekome sigurno ne treba, ali ono što smo mi primetili je da većini treba i neophodan je. Upotreba računara u školama i predškolskim ustanovama je počela pre 10 – 15 godina, ali i dan danas se uvode novine koje traže od zaposlenih više nivoe digitalnih kompetencija.

Na osnovu dugog posmatranja i istraživanja potreba nastavnika, pedagoga, direktora, vaspitača, došli smo zaključka koja su to neophodna znanja i veštine koje je potrebno da poseduje svaki zaposleni u obrazovnom sistemu kako bi mogao da obavlja svoj posao. Pretpostavljamo da će većina vas smatrati da ima znanje i poseduje veštine osnovne računarske pismenosti, ali koliko nas ume da uredi dokument tako da taj dokument bude prihvatljiv za Godišnji plan rada ustanove ili da napravi tabelu koja će sama računati statistiku uspeha učenika, našu platu ili kućni budžet? Svi mislimo da znamo da pravimo dobre prezentacije, ali primećujemo da se dešava da se učenici i publika uspavaju i „smore“ dok mi predstavljamo svoju prezentaciju.

  1. Od kalkulatora do računara – pojasnićemo osnove funkcionisanje računara, kako da podesite operativni sistem onako kako vama odgovara (dodatni nalozi, rad sa tastaturom, pretraživanje fajlova) i kako da podesite i koristite elektronsku poštu.
  2. Obrada teksta na računaru – pojasnićemo kako da radite u programu MS Word, odnosno kako da ispravno oblikujete tekst, rešite problem sa formatiranjem teksta čak i kada zauzima više strana, kao i kako da uređujete tabele u ovom programu.
  3. Računarske kalkulacije – pojasnićemo kako se koristi program MS Excel, kako da pravite funkcionalne tabele, koristite formule i funkcije, pravite obrasce za statistiku, sortirate i filtrirate podatke …
  4. Kreiranje prezentacija – pojasnićemo kako da napravite kvalitetnu MS PowerPoint prezentaciju za što kraće vreme, kao i na koji način možete da unapredite svoj javni nastup.

Ranđelović Lazar

Lazar Ranđelović

Lazar radi na poziciji – Instrukcionog dizajnera seminara, a svoj prvi blog počeo je da piše sa 16 godina. Lazar ima samo 25 godina, ali je ozbiljan i profesionalan, kao da ima višegodišnje iskustvo. Osim što radi kao instrukcioni dizajner, Lazar pravi sjajne video materijale. Obožava sve što ima veze sa sportom, prirodom, ekologijom i turizmom. Piše tekstove za borski najpopularniji portal www.bor030.net i uključen je u rad borskih omladinskih organizacija kroz različite aktivnosti. Kao volonter u Domu omladine Bor bavi se i kreiranjem različitog medijskog sadržaja a oprobao se i ulozi voditelja nekoliko emisija ove organizacije. Riba u horoskopu.

Nevena Nikolić

Danas je IT pedagoškinja koja radi u Obrazovno kreativnom centru od 2016. godine. Profesionalnu karijeru u svojoj struci započinje 2013. godine radom u Tehničkoj školi u Boru kao stručni saradnik. Tokom dve godine rada u školi stiče iskustvo u radu pedagoga u srednjoj školi i iskustvo realizacije obuka i predavanja u okviru velikih projekata: Zajednički projekat EUCoE „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju u Jugoistočnoj Evropi“ i „Škola bez nasilja“ sa komponentom prevencija rodno zasnovanog nasilja. Sarađuje sa neformalnim insitucijama i na njihovim projektima, uključujući moderaciju i facilitaciju debate u okviru projekta „Diskriminacija žena u radnom pravu“.

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Ovaj seminar će pomoći da bukvalno od nule krenete sa radom, steknete osnove računarske pismenosti, kao i da unapredite svoj rad u školi ili predškolskoj ustanovi. Umećete sami da podešavate svoje računare, da formatirate tabele i dokumente, ali i da bez pomoći kolega informatičara pravite eksel tabele koje su vam potrebne. ‘Pakovaćete’ godišnji plan, razne izveštaje, zapisnike, koji sakupljaju podatke iz obrazaca o uspehu u eksel tabelu uz pomoć raznih trikova. Dobićete dokaz da spadate u one nastavnike koji predstavljaju najbolje po pitanju računarske pismenosti u našim školama.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe koje ćete koristiti na seminaru su više ili manje poznati, jer su ti programi deo MS Office paketa (MS Word, MS Excel, MS PowerPoint).

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar može biti malo tehnički zahtevniji ali će vam pojašnjenja na seminaru pomoći da pojedine začkoljice prevaziđete. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na ovom seminaru, ali će im biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka.

Pronađite još OKC seminara