Nastava matematike sa upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija

Broj u katalogu: 80

Broj bodova: 24

Cena: 28 eura

  • Nastavnicima razredne nastave
  • Nastavnicima matematike u osnovnim školama
  • Nastavnicima matematike u srednjim stručnim školama
  • Nastavnicima matematike u gimnazijama

Da li vi imate sličan problem?

Uvođenje informacionih tehnologija, gotovo u svim oblastima života, zahteva i promene u načinu planiranja i realizacije nastave. Često dođemo u situaciju da za sutrašnji radni dan treba brže da pripremimo nastavni materijal ili sastavimo i pripremimo kontrolne zadatke, testove i sl. Dok preturamo po sveskama sa starim pripremama i kontrolnim zadacima, izgubimo puno vremena i energije, nešto mora da se promeni ubaci, izbaci a to zahteva rad iz početka.

Kako rešiti ovaj problem?

Ako već na svom računaru  imamo napravljene baze zadataka, odkucane i klasirane onda je to mnogo lakše pripremiti nastavu. Par klikova copy-paste i spremni smo. Na ovom seminaru možete da osposobite sebe da sami napravite baze svojih priprema i zadataka uz pomoć računarskih programa. Korišćenjem alata sa ovog seminara imaćete zanimljiviji pristup nastavi, učinite sam proces učenja zanimljivim i samu nastavu interesantnijom a svoje učenike mnogo zainteresovanije za matematiku.

  1. Informaciono doba i savremeni oblici nastave – Informaciona pismenost učenika i nastavnika, uticaj računara na nastavu;
  2. Nastavni materijali uz pomoć IKT-a – Izrada nastavnih materijala (nastavnih listića, zadataka … ) uz pomoć IKT-a (MS Equation, MS Math Add-in);
  3. Korišćenje IKT-a u realizaciji nastave – Rad sa porogramom Geogebra i kreiranje materijala za nastavu;
  4. Praćenje postignuća učenika uz pomoć IKT-a – Korišćenje gotovih materijala sa interneta u nastavi, izrada elektronskih testova.

Sanja Ilić Stojanović

Nastavnik matematike punih 22 godine, trenutno u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Boru.  Svoje iskustvo u srednjoj stručnoj školi i sada u Gimnaziji, želi da podeli sa kolegama i pomogne u unapređenju nastave i obrazovanja. Aktivno radi na svom stručnom usavršavanju kroz seminare, takmičenja, tribine i sl. Autor je bloga Matematika u akciji www.sanjamatematika71.wordpress.com  i ima fejsbuk stranicu „Život očima matematičara“ kao i grupu „Matematičari“. Konstantno promoviše ljubav prema matematici i želi da ovaj predmet prebaci sa liste „bauk-predmeta“ na listu omiljenih. Upravo u tom cilju je i nastao ovaj seminar.

Tanja Ignjatović

Nastavnik matematike u Tehničkoj školi u Knjaževcu. Tragajući za „punom“ normom radila u osnovnoj školi i u Gimnaziji. Svoj posao obavlja sa maksimalnom odgovornošću, vodeći računa o tome da svako dete ima svoju ličnost, osećanja i razlog zašto je baš takvo kakvo jeste. Trudi se da prati i primenjuje novine u skladu sa mogućnostima i potrebama dece. Svesna činjenice da je edukacija, kao i razmena iskustava imperativ u ovom poslu, odlučila da svoje dvadesetogodišnje iskustvo podeli sa kolegama.

Ne znati nije sramota. Sramota  je ne  hteti  znati…  (Sokrat)

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Na seminaru će te naučiti da koristite gotove programe kao što je Geogebra u nastavi. Takođe naučićete kako da sebi olakšate rad uz pomoć dodataka za program MS Word, koji su namenski namenjeni matematici.

Na ovom seminaru naučićete kako se prave elektronski testovi i pismene provere znanja.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale alate neophodne za kreiranje projektne nastave dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Naravno da ne! Treba da posedujete osnovna znanja vezana za korišćenje računara, da koristite internet, da koristite program za unos i obradu teksta, odnosno osnovne funkcije Microsoft Word. Sve ostale programe i dodatke naučićete na samom seminaru

Pronađite još OKC seminara